Altijd al eens willen weten hoe de mensen vroeger leefden en waar ze werkten? Hoe gingen de mensen vroeger eigenlijk gekleed in de Thoolse klederdracht? Werkten de wagenmaker, de timmerman en de smid samen? Hoe zag een schoolklas er rond 1900 uit? En hoe leerden de kinderen in die tijd? Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland geeft een mooi overzicht van het vroegere leven en de cultuur op de eilanden Tholen en Sint-Philipsland.

buitenkant

maxima-meekrapIn ons museum, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Sint-Annaland, worden de meekrap, Thoolse sieraden en klederdracht extra in het zonnetje gezet. De teelt van de meekrapwortel voor de wortelproductie en de winning van de natuurlijke rode kleurstof was namelijk lange tijd een belangrijke inkomstenbron op Tholen. Nog steeds wordt deze methode gebruikt om kleding te kleuren. Koningin Máxima droeg tijdens Prinsjesdag 2009 bijvoorbeeld een jurk die gekleurd is met behulp van de meekrapwortel.

Streekmuseum De Meestoof is geopend het Nationale Museumweekend in april t/m het eind van de herfstvakantie. Gedurende deze periode organiseren wij allerlei activiteiten voor zowel jong als oud.

paarden-beslaan

Hoofdgebouw
Op de benedenverdieping van ons museum bevindt zich een ruimte waar Zeeuwse sieraden, Zeeuwse mutsen en de pronkstukken uit de collectie van Chris Lanooy prachtig tot hun recht komen. Chris Lanooy was een keramist, schilder en glaskunstenaar afkomstig uit Sint-Annaland. Hij werkte met uit keramiek, glas, schilderijen, krijttekeningen en ontwerpen. Ook is in één van de ruimtes een overzicht te vinden van de geschiedenis van de eilanden Tholen en Sint-Philipsland die tegenwoordig de gemeente Tholen uitmaken. Er zijn diverse kamers ingericht met meubels van vroegere tijden.

Op de bovenverdieping bevindt zich het permanent tentoongestelde  winkeltje van de familie Bentschap Knook met een uitgebreide blikkencollectie. Ook is er een ouderwetse boerenkamer met bedstede te vinden. De Bijbelse voorwerpen, kinderspeelgoed en de inventaris van een dokterspraktijk zijn zeker ook het bewonderen waard.

kleding

Boerenschuur
In het voorste gedeelte van de schuur op het museumplein wordt de teelt en winning van de meekrap geëxposeerd. Hier vindt u diverse toepassingen van de rode verf die van meekrapwortels werd gemaakt. In het achterste deel bevindt zich een schoolklasje van het lager onderwijs medio 1900. Het lokaal is aangekleed met schoolbanken, diverse Isingskaarten en leesplankjes. Bovendien ontbreken een natuurkunde- en handwerkkast niet.

Oude ambachtenschuur
De voorste schuur is door een wagenhuis verbonden met de ambachtenschuur. In dit gebouw zijn diverse ambachten uitgelicht door middel van een timmermanswerkplaats, smidse, wagenmakerij, schoenmakerij, visserijafdeling, melkerij en kaasmakerij. Tevens is er een afdeling over de visserij en meekrapteelt. Hier vindt u voorbeelden van toepassingen van de rode verf die van meekrapwortels werd gemaakt. Voor de schuur staat een travalje of paardenhoefstal opgesteld.

noorse-woning-buitenkant

Noorse geschenkwoning
Na de watersnoodramp van 1953 schonk de Noorse koning Haakon het dorp Stavenisse een aantal houten huizen. Nog steeds worden deze bewoond. Eén van de woningen moest vanwege omstandigheden afgebroken worden. Deze woning is naar ons museum getransporteerd en op het museumterrein opgebouwd. De inrichting is geheel in de stijl van de jaren ’50.