Logo De Meestoof

Vanaf 13 juni weer welkom in ons museum!

Wij zijn enorm blij dat ons museum vanaf zaterdag 13 juni weer open gaat voor publiek. Op die dag wordt 's ochtends onze nieuwbouw en de expositie over 75 jaar Eendrachtbode geopend door commissaris van de Koning Han Polman. 's Middags bent u van harte welkom om ons museum te bezoeken.

Wij zorgen er voor dat u ons museum veilig kunt bezoeken, en bezoekers en medewerkers de nodige 1,5 meter afstand kunnen aanhouden. Hiervoor is het nodig dat u een vaste route door het museum volgt. Op onze website volgt binnenkort meer gedetailleerde informatie over de maatregelen die wij nemen.

Vooraf reserveren is noodzakelijk
Wij vragen u vooraf te reserveren. Op die manier weten we hoeveel bezoekers we per dagdeel kunnen verwachten. Er mogen tegelijkertijd namelijk maximaal 30 personen naar binnen. Reserveren voor uw bezoek kan via onderstaande knop.

Wisseltentoonstelling 2020:
75 jaar Eendrachtbode

75 jaar Eendrachtbode expositie (3)
75 jaar Eendrachtbode expositie (5)
De Eendrachtbode werd 75 jaar geleden opgericht. Al die jaren doet de krant verslag van de gebeurtenissen op Tholen en Sint-Philipsland. Reden voor Streekmuseum De Meestoof om hier in seizoen 2020 een expositie aan te wijden.

In die 75 jaar is de krant flink veranderd. Van stencilblaadje zonder foto’s toen, tot het tabloidformaat met kleurenfoto’s van nu. In de expositie is een overzicht van al die verschillende gezichten van de krant te zien.

In de expositie is speciale aandacht voor oprichter Briël Heijboer die in 1938 begon met het Nieuws- en Advertentieblad. Dat werd tijdens de oorlog verboden. De uitgever ging in het verzet. Na de bevrijding wordt hij gevraagd de krant weer te laten verschijnen.

In de expositie is een documentaire uit 1974 te zien. Het gaat om de populaire tv-serie Van Gewest tot Gewest. ‘Een Dag met… Briël Heijboer’ geeft een beeld van de ‘eenmanskrant’, maar laat ook beelden zien van het eiland: akkers, dijkjes, scholieren fietsend naar school en mannen op de ‘klapbanke’. Tholen is nog een oase van rust; een feest van herkenning voor de oudere generatie.

In de Noorse woning is de verslaggeving over de Ramp van 1953 te zien. Van de eerste krant na 1 februari met de lijsten van de slachtoffers, ANP-berichten uit de streek met betrekking tot de toestand direct na de Ramp, de hulpverlening en de herdenking na veertig jaar en later.
facebook twitter instagram 
MailPoet