Logo De Meestoof

PERSBERICHT: 'Gloeiende glazuren' in
streekmuseum De Meestoof

Vanaf het museumweekend op zaterdag 7 april t/m 1 november brengt Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland een expositie over het werk van kunstenaar Chris Lanooy met de titel 'Gloeiende glazuren'. Chris Lanooy is in 1881 geboren in het Zeeuwse Sint-Annaland. Rob Driessen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, opent zaterdag 7 april de tentoonstelling.
Chris-Lanooy-1
De tentoonstelling brengt een overzicht van het werk van Chris Lanooy en zijn betekenis. De geboren Stallander was één van de belangrijkste keramisten van zijn tijd met internationale bekendheid. Hij ontwikkelde experimentele glazuren, die tot op de huidige dag nog worden toegepast. De expositie toont:
  1. Keramiek van plateelfabrieken Rozenburg, Purmerend en de Zuid-Holland
  2. Experimenten met Aziatische glazuren in Lanooy’s werkplaats. Internationale doorbraak met exposities in New York, Brussel en Amsterdam
  3. Volledige ontplooiing in Epe met paddenstoelenborden en abstract sieraardewerk. Export naar Amerika
  4. Zijn glazuurlaboratorium, toonkamer en oven met het oorspronkelijke interieur
  5. Werk in de traditie van Lanooy door Frans Slot, Paul Hobbel, Hein Andrée en Lea Halpern. Met de moderne keramisten Hans van Riessen en Laurens Goldewijk. Stukken uit de collectie Six, Amsterdam (van boek Geert Mak)
  6. Lanooy Glaswerk uit Leerdam, schilderijen, tekeningen en ontwerpen
Als dank voor onze inspanningen heeft een kleindochter van Lanooy belangrijke stukken uit de nalatenschap aan streekmuseum De Meestoof geschonken.
Bij de tentoonstelling brengt De Meestoof een begeleidend boekje uit met daarin alle aspecten van Lanooy’s veelzijdig kunstenaarschap en zijn betekenis voor moderne keramisten. Het boekje is voor vijftien euro te koop in de museumshop.

Tegelijkertijd met de Lanooy-expositie is er een expositie met unieke foto’s en filmbeelden in het kader van de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp te zien.

Mediabezoek

Wij nodigen u als media van harte uit om De Meestoof op 19 maart vanaf 10.00 uur te bezoeken. Naast informatie over onze aanstaande exposities vertellen wij u dan tevens over de expositie ‘75 jaar herdenking van de bevrijding’, die voor 2019 op de planning staat.
Onderstaande foto's zijn met bronvermelding 'Streekmuseum De Meestoof' te plaatsen bij uw media-uiting. Klik voor een vergroting >>
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor aanvullende informatie contact op met samensteller van de expositie Willem Heijbroek via heijbroek@zeelandnet.nl of 0166-602882.
facebook twitter instagram
MailPoet