In museumseizoen 2021 brengen wij naast onze vaste collectie een mooie mix van tijdelijke exposities. Zo is er aandacht voor speelgoed en poppenhuizen uit vervlogen tijden. Daarnaast brengen wij werk van de keramisten Chris Lanooy, Leen Quist en Hans Westerweel. In het atrium is werk van Ton Bruyns te zien.

Het museumseizoen loopt van 9 juni t/m de eerste week van 2022.

Wat is er dit museumseizoen te zien?

Poppenhuizen uit vervlogen tijden

In de secretarie zijn poppen en speelgoed van vroeger, te zien. Het meeste speelgoed, zoals poppen, serviesjes, bouwdozen en poppenwagens, komt uit onze eigen rijkgevulde collectie. Er zijn ook enkele unieke poppenhuizen in bruikleen gegeven. Leuk voor kinderen is het carrousel afkomstig uit het Markiezenhof in Bergen op Zoom dat ze met een druk op de knop in beweging kunnen zetten.

Keramiekexpositie: Verschil in tijd en stijl

In de raadzaal is onder de titel ‘Verschil in tijd en stijl’ keramiek te zien van drie kunstenaars afkomstig uit de streek. Chris Lanooy (1881-1948) kreeg landelijke en internationale bekendheid met zijn (glazen) vazen, borden, tekeningen en schilderijen. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het modernisme. De Meestoof bezit een breed samengestelde collectie van zijn werk.

Leen Quist (1942-2014) raakte geïnspireerd door de Scandinavische keramiek. Zijn werk in porselein kenmerkt zich door strakke geometrische lijnen. Zijn werk bevindt zich onder meer in de collectie van museum Boymans van Beuningen in Rotterdam.

Hans Westerweel (1951) maakt steengoedkeramiek (schalen, vazen) en is geboeid door het Japanse raku stoken. De kunstenaar bepaalt de vorm, maar tijdens het stoken en afkoelen worden de kleurschakeringen en de craquelépatronen in de glazuren gevormd.

Streekdracht in de mode

Streekdracht is een bron van inspiratie voor modeontwerpster Susan Bakx-Plasmans. Ze ontwerpt kleding en accessoires die op de Zeeuwse streekdrachten zijn gebaseerd. De ontwerpster wil de schoonheid er van laten zien en een link leggen naar hedendaagse mode. Haar versie van de Thoolse muts is één van de blikvangers in de burgemeesterskamer. De tentoonstelling wordt afgewisseld met foto’s van een model in één van haar ontwerpen. Samen met anderen maakte Bakx ook een boek, ‘De Zeeuwse streekdrachten: Goed gemutst’, dat genomineerd is voor de Zeeuwse boekenprijs. Het boek maakt deel uit van de expositie.

Voor fietsliefhebbers: Thoolse kampioenen

Thoolse fietsliefhebbers weten het maar al te goed: Tholen is een prachtige plek om te wielrennen. In hun geboorte- en woonplaats Sint-Maartensdijk werd de basis gelegd voor de succesvolle wielercarrière van de zussen Bella, Keetie en Heleen Hage in de jaren 60, 70 en 80. Samen wonnen ze diverse nationale en wereldtitels. Ook is er aandacht voor voormalig wielrenster Tineke Fopma, die op Tholen woont. Van alle wielerdames zijn onder andere de originele kampioenstruien te zien.

Streekmuseum De Meestoof
Bierensstraat 6
4697 GE Sint-Annaland

Telefoon: 0166-652901
Bij geen gehoor: 06-22826192
E-mail: info@demeestoof.nl