Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is donderdag 13:12Sorry, wij zijn nu gesloten

Streekdracht

De Thoolse Streekdracht

Thoolse Streekdracht met sluiermuts van tule en Rijsselse kloskant

De Zeeuwse vrouwendracht bestaat uit meer dan twintig verschillende hoofdbedekkingen en is daardoor uniek in Nederland. Bij de Thoolse streekdracht werd de sluiermuts gedragen. Deze muts werd gemaakt van tule met een rand van kostbaar Rijsselse kloskant.

In onze collectie bevinden zich verschillende kanten mutsen met bijbehorende oorijzers. Daarnaast horen wisselbellen, mutsenspelden, granaten broches en kettingen tot onze vaste collectie. Een zeer bijzonder onderdeel vormt de collectie rouwsieraden van glas, been of git met zilveren sluitingen. Er is tevens een aantel sitsen kledingstukken en veel kinder-en babykleding. Opvallend is dat uit afbeeldingen en enkele doeken blijkt dat de Thoolse dracht voor het eind van de 19e eeuw veel kleurrijker is geweest.

Op Schouwen-Duiveland en Tholen was de boerendracht weelderiger dan de burgerdracht. Op Noord-Beveland was dat juist precies andersom. De Thoolse dracht werd tot en met 1960 gedragen. De mannendracht verdween al in de eerste helft van de 19e eeuw.

De Stichting Streekdracht Tholen houdt de herinnering aan de kleding en gebruiken van onze (over)grootouders levend.