Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is donderdag 20:17Sorry, wij zijn nu gesloten

75 jaar Eendrachtbode

Dit jaar viert de Eendrachtbode haar 75-jarig jubileum. Al die jaren doet de krant verslag van de gebeurtenissen op Tholen en Sint-Philipsland. Van 1944 tot heden. Acht decennia lang. Reden voor Streekmuseum De Meestoof om hier in seizoen 2020 een expositie aan te wijden.

In die 75 jaar is de krant flink veranderd. Van stencilblaadje zonder foto’s toen, tot het tabloidformaat met kleurenfoto’s van nu. In de expositie is een overzicht van al die verschillende gezichten van de krant te zien.

Het begin

In de expositie is speciale aandacht voor oprichter Briël Heijboer die in 1938 begon met het Nieuws- en Advertentieblad. Dat werd tijdens de oorlog verboden. De uitgever ging in het verzet. Na de bevrijding wordt hij gevraagd de krant weer te laten verschijnen.

In de expositie is een documentaire uit 1974 te zien. Het gaat om de populaire tv-serie Van Gewest tot Gewest. ‘Een Dag met… Briël Heijboer’ geeft een beeld van de ‘eenmanskrant’, maar laat ook beelden zien van het eiland: akkers, dijkjes, scholieren fietsend naar school en mannen op de ‘klapbanke’. Tholen is nog een oase van rust; een feest van herkenning voor de oudere generatie.

In de Noorse woning is de verslaggeving over de Ramp van 1953 te zien. Van de eerste krant na 1 februari met de lijsten van de slachtoffers, ANP-berichten uit de streek met betrekking tot de toestand direct na de Ramp, de hulpverlening en de herdenking na veertig jaar en later.Interactie

De grote museumzaal wordt atelier én standplaats van de redactie. Elke week strijkt hier iemand van de redactie een paar uur neer om bezoeker te woord te staan over de krant of over één van de thema’s van de tentoonstelling.

Vraagt u zich ook wel eens af of u of een bekende wel eens in de krant heeft gestaan? In het archief zoekt u het zelf eenvoudig na. Kinderen kunnen van kranten een Eendrachtbootje of een Thools krantenmutsje vouwen.

Op video is te zien hoe de krant tegenwoordig wordt gemaakt. In ‘the making of’ komen redacteur, de uitgever, de advertentieman, de opmaker, bezorger en lezers aan het woord.

Kortom; ook in 2020 weer genoeg redenen om Streekmuseum De Meestoof te bezoeken!

Praktische info

Toegang: volwassenen: € 5,-, kinderen: € 2, leden en Museumkaart-houders: gratis. Voor groepen van meer dan 20 personen geldt een speciale toegangsprijs van € 3,50.

Vooraf reserveren is noodzakelijk

I.v.m. de richtlijnen van de overheid weten wij graag hoeveel bezoekers wij per dagdeel kunnen verwachten. Het is daarom noodzakelijk om vooraf te reserveren.