Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 10:27Sorry, wij zijn nu gesloten

Chris Lanooy

Chris Lanooy

In ons museum bevinden zich meer dan 80 pronkstukken uit de collectie van Chris Lanooy. Uniek, want wij zijn het enige museum in Nederland dat zo’n brede collectie heeft met de werken van Lanooy.

Chris Lanooy is een keramist, schilder en glaskunstenaar afkomstig uit Sint-Annaland. Chris Lanooy werd in 1881 in Sint-Annaland geboren als zoon van Cornelis Lanooij en van Janna van ‘t Hof. Het is dan ook een eer dat wij als streekmuseum in zijn geboorteplaats over zo’n brede collectie beschikken. Onze collectie bestaat o.a. uit keramiek, glas, schilderijen, krijttekeningen en ontwerpen. In deze collectie, die een vrij volledig overzicht geeft van zijn werk, zijn alle perioden en stijlen vertegenwoordigd.

Dat begint bij een jeugdwerk, gemaakt op 15-jarige leeftijd, geeft vervolgens een beeld van de keramiek en tekeningen in zijn Goudse periode (1898-1919) en het jaar dat hij voor Haga werkte (1906). Recent zijn ook alle oorkondes van zijn prijzen en materialen uit zijn atelier zoals glazuurkommen en ponsieven in bezit gekomen. Tenslotte bezitten wij veel keramische producten, schilderijen, glaswerk (zowel unica als serica) tekeningen en ontwerpen uit zijn Epese periode. (1919-1948).

Wij nodigen jou graag uit om de collectie van deze bijzondere kunstenaar met Thoolse wortels in ons museum te komen bekijken.