Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 10:26Sorry, wij zijn nu gesloten

Noorse geschenkwoning

Na de watersnoodramp van 1953 schonk de Noorse koning Haakon Nederland in totaal 326 woningen. Negentien van deze Noorse geschenkwoningen werden in de Koning Haakonstraat in Stavenisse opgebouwd. In 2003 is één van de woningen op ons museumterrein opgebouwd.

Stavenisse werd tijdens de watersnoodramp zwaar getroffen. 156 mensen vonden de verdrinkingsdood. Het dorp lag na de ramp compleet in puin. Diverse landen, waaronder Noorwegen, schoten Nederland te hulp. In Stavenisse werden negentien Noorse woningen opgebouwd. De (houten) prefab woningen werden als bouwpakket naar Nederland getransporteerd.

De woningen werden in de loop van de jaren uitgebouwd of zelfs versteend. Eén van de woningen moest vanwege omstandigheden echter afgebroken worden. Deze woning is vanuit Stavenisse naar ons museum getransporteerd en op het museumterrein opgebouwd. Tijdens de reguliere openingstijden van ons museum kun je de woning bezoeken. De inrichting is geheel in de stijl van de jaren 50. Een feest van herkenning!

Inrichting watersnoodwoning

Voor de jaren 60 waren de woningen luxe. Ze waren voorzien van een hal, een ruime keuken en een woonkamer. Op de eerste verdieping waren vier slaapkamers en een douche ondergebracht.

In de keuken van deze woning staat een beeldscherm waarop u de films kunt bekijken die gemaakt zijn van de verhalen van overlevenden. Deze films laten de verhalen zien en horen van Bram Stoutjesdijk, Danny Letzer, Jan Ligtendag, Ka Priem, Lauw Moerland, Nel Gaakeer, Tina Vermaas en Wim van Putte