Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is vrijdag 18:17Sorry, wij zijn nu gesloten

De Meestoof maakt uitstapje naar stadhuis Tholen

Aandacht voor 75 jaar bevrijding in Tholen

Streekmuseum De Meestoof bereidt momenteel een grote tentoonstelling m.b.t. 75 jaar bevrijding voor. Deze tentoonstelling zal in 2019 in het museum in Sint-Annaland te zien zijn. Tijdens de voorbereidingen zijn de vrijwilligers van het museum op een bijzondere collectie prenten en aquarellen gestuit. In de laatste twee weken van december geeft De Meestoof het publiek de kans om deze bijzondere vondsten te bewonderen. Hiervoor maakt het museum een uitstapje naar Tholen. Naast de collectie prenten zijn tevens unieke  filmbeelden van de Thoolse bevrijding te zien.

Ter voorbereiding op de tentoonstelling zijn contacten gelegd met particuliere verzamelaars, het gemeentearchief en musea in de regio. Via Robert Catsburg uit Welberg zijn wij op de collectie kunstuitingen gestuit. De prenten en aquarellen zijn gemaakt door kunstenaars die in het Canadese leger waren ingelijfd en de verrichtingen van het leger vast hebben gelegd. Kunstenaar Ogilvie was één van hen. Hij legde vast hoe de eerste Canadese verkenningseenheid doorstootte naar Tholen. Vervolgens werd deze eenheid met schuiten overgezet naar Tholen.

Verbluffend
De prenten die Ogilvie van deze en andere gebeurtenissen maakte zijn tegenwoordig in bezit van het Canadian War Museum in Canada. Op ons verzoek heeft het museum de gedigitaliseerde prenten met hoge resolutie aan ons museum beschikbaar gesteld. De afdrukken die we hebben laten maken zijn van verbluffend goede kwaliteit.

De prenten worden zullen zeker in 2019 vertoond worden. Omdat deze prenten nooit eerder tentoongesteld zijn, willen we deze zolang niet aan de Thoolse bevolking onthouden. In de laatste twee weken van december 2017 zijn de prenten dan ook te bewonderen in het oude stadhuis van Tholen. Op 30 oktober 1944 droeg de Thoolse bevolking daar de eerste Canadese bevrijders op de schouders naartoe.

Unieke filmbeelden
Het mooie is dat deze taferelen ook op film zijn vastgelegd door de Thoolse fotograaf en filmer Willem Cornelissen. Deze unieke filmbeelden zijn door de gemeente Tholen gerestaureerd en daardoor van zeer goede kwaliteit. Ze laten niet alleen de bevrijding, maar ook de gedwongen evacuatie (met uitzondering van de bevolking van de stad Tholen) en daarop volgende inundatie zien. Zowel het eiland Tholen als Sint Philipsland vormden een grote waterplas met de stad Tholen, omgeven door een nooddijk, als toevluchtsoord. Verder zijn foto’s van de bevrijding, de evacuatie en inundatie te zien.

Onderstaande beelden en andere zijn op de tentoonstelling te zien.

Data en openingstijden
De expositie in het oude stadhuis van Tholen is te bezoeken op de volgende data:

  • 19 t/m 22 december van 14.00-16.30 uur
  • Zaterdag 23 december van 11.00-15.30 uur
  • 27-29 december van 14.00-16.30 uur
  • Zaterdag 30 december van 11.00-15.30 uur

De toegang is vrij. Een bijdrage aan het museum wordt op prijs gesteld.