Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 11:57Sorry, wij zijn nu gesloten

Noorse ambassadeur bezoekt Streekmuseum De Meestoof

Hoog bezoek in de Meestoof. De ambassadeur van Noorwegen Bård Ivor Svendsen, kwam 24 september naar Sint-Annaland om de Noorse woning te bekijken op het terrein van het museum. Zijne excellentie maakte een toer van twee dagen door Zeeland. De Meestoof was zijn laatste stop. Hij werd ontvangen door voorzitter Han Moerland van het museum, wethouder Peter Hoek, museummanager Piet van Dijke en gastheer Ton Bruijns.

In het atrium genoot de delegatie van vier personen van koffie en een niet te missen bolus die door vrijwilligster Nathalie werd aangeboden. Het zette meteen de toon voor een geanimeerd gesprek tussen de gasten en de vertegenwoordigers van De Meestoof en het gemeentebestuur.

Gul gebaar

Gastheer Ton Bruijns vertelde hoe de Ramp van 1953 zich op Tholen en Sint-Philipsland had voltrokken en hoe daarna de hulp uit binnen- en buitenland op gang kwam. Noorwegen schonk 19 houten woningen aan het zwaar getroffen Stavenisse. Een zo’n geschenkwoning staat sinds 2003 op het terrein van De Meestoof. En werd toen officieel geopend door de tweede secretaris van de Noorse ambassade, Yngvild Berggrav. Svendsen herkende haar in één van de fotoboeken.

De huiskamer in de Noorse woning kwam de ambassadeur bekend voor. Het interieur deed ook hem denken aan zijn grootouders. Een ervaring die vele bezoekers hebben als ze er binnenstappen.

Samenkomst van verleden en heden

Na het bezoek aan de woning, nam Svendsen de tijd om ook de zaal over de meekrapteelt en het schoollokaal te bekijken. In de raadszaal bewonderde hij het werk van de keramisten Lanooy, Quist en Westerweel. En in de burgemeesterskamer met mode (geïnspireerd op Zeeuwse streekdracht) en de vitrine met traditionele sieraden, zag hij waar het museum sterk in is: oud en nieuw, verleden en heden, samen brengen.