Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is donderdag 12:36Sorry, wij zijn nu gesloten

Wisselexpositie 2017: ‘Bruynzeel: van boeren op Tholen tot internationaal bedrijf’

De authentieke Bruynzeel-keuken is opgebouwd op de expositie.

Wist u dat de oprichters van de beroemde Bruynzeel fabrieken (o.a. keukens en potloden) van het eiland Tholen afkomstig zijn? Dit seizoen zetten wij de familie Bruynzeel en de Bruynzeel fabrieken daarom in het zonnetje.

De oorsprong van de familie Bruynzeel ligt in Pulle (in de buurt van Antwerpen). De militair Claes Bruynzeel vestigde zich na de Tachtigjarige Oorlog vanuit Bergen op Zoom in Westkerke en is daar een landbouwbedrijf annex herberg begonnen.

Oprichter Cornelis Bruynzeel is in 1842 in Sint-Annaland geboren. Samen met zijn zoons Willem en Cornelis legde hij 120 jaar geleden met zijn timmerbedrijf de bakermat voor een groot industrieel concern. De (merk)naam Bruynzeel is nog zeer levend en wekt bij velen – zeker de oudere generaties- warme herinneringen op: de expositie wordt dan ook een feest van herkenning!

De Stijl en Bruynzeel

De Stijl viert in 2017 zijn 100ste verjaardag. Kunstenaar Piet Zwart ontwierp voor Bruynzeel de beroemde keuken en diverse reclame-uitingen. Op de expositie is een authentieke Bruynzeel-keuken opgebouwd. Piet Zwart gebruikte de basisprincipes van De Stijl maar sloot zich nooit officieel bij de groepering aan. Ook de keuken in de Watersnoodwoning (opgebouwd op ons terrein) is een Bruynzeel-keuken te vinden. Kunstenaar Vilmos Huszár (lid van De Stijl) ontwierp diverse advertenties en een stand op de eerste Utrechtse Jaarbeurs in 1917 voor Bruynzeel. Uiteraard zijn beelden hiervan in de expositie terug te zien.

Trendsetters

De Bruynzeelfabrieken behoren tot de grondleggers van de Nederlandse standaardisatie van de bouw. De fabrieken produceerden keukenblokken, vloeren, deuren en andere gestandaardiseerde bouwelementen. Op die manier werden duurzame gebruiksartikelen en materialen bereikbaar voor brede groepen van de bevolking. Het gevolg was dat vele huishoudens in het naoorlogse Nederland een Bruynzeel-keuken in huis hadden. In de expositie worden een originele Bruijnzeel-keuken uit 1938, twee originele Bruynzeel-deuren uit de jaren 30 en een levensgroot exemplaar van zeilboot-type de Valk (deze werd m.m.v. Bruynzeel ontwikkeld) opgebouwd.

Brochure

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een 24-pagina tellende brochure opgesteld. Deze is samengesteld door Willem Heijbroek uit Tholen, welke o.a. bekend is van bijdragen aan Zeeuws Tijdschrift en het magazine Monumentaal. De brochure is voor € 5,- aan te schaffen in het winkeltje in ons museum.

De expositie in Streekmuseum De Meestoof wordt op zaterdag 1 april geopend en is vanaf dinsdag 4 april t/m 1 november 2017 voor het publiek te bezoeken. Toegang: € 5,-, kinderen € 2,-. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 14.00 t/m 17.00 uur. In juli en augustus 2017 geopend van 13.30 t/m 17.00 uur.