Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 11:38Sorry, wij zijn nu gesloten

Oranjekamer toont historie van Sint-Maartensdijk

Museum Oranjekamer in het Wegwijslokaal in Sint-Maartensdijk geeft een kijkje  in de historie van het dorp. Zo wordt er aandacht besteed aan het kasteel waar Frank van Borssele en Jacoba van Beieren in de vijftiende eeuw woonden. Het kasteel was destijds een van de grootste kastelen van Zeeland. In de gloriedagen bestond het uit de opperhof met donjon en de ridderzaal, de voorburcht met brouwerij, kapel, bakkerij en de hoofdpoort. Ten westen van het kasteel was er in de tijd van Van Borssele zelfs een stoeterij waar paarden werden gefokt.

Na die vijftiende eeuw komen de bezittingen in 1549 in handen van de Oranjes. Als in 1625 Frederik Hendrik Heer van Sint-Maartensdijk wordt, laat hij het stadhuis op de Markt grondig verbouwen en uitbreiden. De band met de Oranjes bleef. Tot op de dag van vandaag is koning Willem Alexander Heer van Sint-Maartensdijk. De vorst is inmiddels 11 jaar onze koning. Daarvan zijn beelden te zien in de Oranjekamer.

Vanwege het rijke verleden van het dorp, dat een smalstad was met een vertegenwoordiging in de Staten van Zeeland, werden en worden er ook regelmatige archeologische vondsten gedaan. Onder meer op het kasteelterrein. Daar zijn voorbeelden van te zien.

In de twintigste eeuw speelde het dagelijks leven zich voornamelijk af in de eigen stad of dorp. Met eigen neringdoenden, ambachtslieden en activiteiten op de Markt. Hier staat de stadspomp die al in 1791 is gebouwd door Dionysius Ribbe, ‘stadsbaas’ uit Zierikzee.

In deze overwegend agrarische streek droegen gefortuneerde bewoners (boerinnen) de Thoolse streekdracht. Tot in het begin van de twintigste eeuw werd het gedragen, vooral op hoogtijdagen.

Dit jaar, 2024 is het tachtig jaar geleden dat een groot deel van het eiland Tholen, ook Sint-Maartensdijk, onder water werd gezet door de Duitsers. Zo wilden zij de landing van geallieerden bemoeilijken. De bewoners moesten in maart 1944 op de vlucht. Ook dat wordt in de Oranjekamer in beeld gebracht.

In 1953 werd zuidwest-Nederland getroffen door de watersnoodramp. Sint-Maartensdijk ligt aan de Pluimpot en staat in open verbinding met de Oosterschelde. De vloedplanken aan de haven in de Kaaistraat bezweken in de nacht van 1 februari. Een reusachtige vloedgolf verwoest gevels van de woningen en straten. Na de ramp wordt in 1957 de Pluimpot afgesloten en verdwijnt de haven uit het dorp, maar zijn de monumentale kerk, het gemeentehuis en woonhuizen op en rond de Markt behouden.

Praktische informatie

Adres: Kaaijstraat 11 in Sint-Maartensdijk

Telefoon: 0653-89 82 69

email: info@wegwijslokaal.nl

website: www.wegwijslokaal.nl

openingstijden: klik hier