Archeologische vondsten zoals keramiek en oude kogels, Oranje-snuisterijen en informatie over de Kloveniers van Scherpenisse: ontdek het tijdens een bezoek aan De Oranjekamer in de Smalstad!

Maak kennis met een stukje geschiedenis van deze oude Zeeuwse Oranjestad waar ooit Jacoba van Beieren en Frank van Borssele een kasteel hadden. Later oefenden de Oranjes als Heer of Vrouwe er hun macht uit. Ook nu nog draagt koning Willem-Alexander de titel ‘Heer van Sint-Maartensdijk’.

In ons museum vindt u informatie over het kasteel, de bezoeken van de koninklijke familie aan Sint-Maartensdijk, Koning Willem-Alexander 50 jaar, Het Wilhelmus en de geschiedenis van het stadhuis van Sint-Maartensdijk.

Kasteel van Sint-Maartensdijk

Wat als een boerderij op een vliedberg begint groeit uit tot een voornaam slot. Frank van Borssele (1395-1470) is één van de belangrijkste bouwers en bezitters van het kasteel van Sint-Maartensdijk.

Hij trouwt in 1432 te Sint-Maartensdijk in het geheim met Jacoba van Beieren. In 1549 komen de bezittingen in handen van de Oranjes. Als in 1625 Frederik Hendrik Heer van Sint-Maartensdijk wordt, worden stadhuis en kasteel grondig verbouwd en uitgebreid. In de gloriedagen bestond het kasteel onder andere uit de opperhof met donjon en ridderzaal, en de voorburcht met stoeterij, brouwerij, kapel, bakkerij en natuurlijk de hoofdpoort. In De Oranjekamer is te zien hoe omvangrijk het kasteel in die tijd was. In 1818 is het kasteel helaas afgebroken. U zult het gebouw daarom niet meer aantreffen; alleen de slotgracht aan de rand van het dorp is nog zichtbaar.

Luisterrijke bewoners van het kasteel in de 15e eeuw zijn Frank van Borssele (Stadhouder van Holland en Zeeland) en en Jacoba van Beieren (Gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen).

Opgravingen

Tussen 1965 en 1968 zijn er archeologische opgravingen naar het kasteel van Sint-Maartensdijk gedaan. In onze tentoonstelling ziet u hier enige voorbeelden (met uitleg) van.

Oranje en Sint-Maartensdijk

De Nederlandse koninklijke familie is nog altijd nauw verbonden aan Sint-Maartensdijk. Vele vorsten, vorstinnen, prinsen en prinsessen uit het Oranjehuis droegen, net als onze huidige koning, de naam van Heer of Vrouwe van Sint-Maartensdijk en Scherpenisse.

In de loop der tijd zijn er verschillende koninklijke bezoeken aan de smalstad gebracht. Een mooi voorbeeld is het feestelijke bezoek in 1924 van koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana. Voor velen ligt Koninginnedag 1996 nog vers in het geheugen, koningin Beatrix vierde toen samen met haar familie haar verjaardag in de Smalstad.

Praktische informatie

Ingang via het Wegwijs Lokaal, Markt 1 in Sint-Maartensdijk
Tel. 06-21 37 29 05
E-mail: info@wegwijslokaal.nl
Meer info: www.wegwijslokaal.nl
Openingstijden: Volgens de openingstijden van het Wegwijs Lokaal of op afspraak. Actuele openingstijden vindt u op www.wegwijslokaal.nl

Thee en koffie (vers gezet) en Zeeuwse sappen verkrijgbaar

Traplift aanwezig