Streekmuseum De Meestoof wordt gerund door gepassioneerde vrijwilligers. Zonder hen zijn wij nergens! Zij zijn gedurende het jaar in de weer om het museum in goede conditie te houden, onze collectie nog verder uit te breiden en zo mooi mogelijk te presenteren.
De gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers stijgt in loop der jaren daarom zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Samen zijn we in staat om ook in de toekomst de mooie geschiedenis van de eilanden Tholen en Sint Philipsland over te dragen aan de jonge generatie Tholenaren. Help jij mee?
Onze vrijwilligers vertellen graag over hun werk. Wij stellen ze graag aan jou voor.
Cok Stoutjesdijk
Hoe lang bent u al vrijwilliger bij De Meestoof?
Al tientallen jaren ben ik vrijwilliger bij De Meestoof. Ik ben begonnen als bestuurslid namens Stavenisse. In die tijd had namelijk elk dorp op het eiland een afgevaardigde in het bestuur.
Wat is jouw rol?
Ik ben verantwoordelijk voor de textiel-afdeling en beheer de kleding-collectie en Thoolse sieraden. Onlangs hebben we een nieuw depot gekregen. We zijn daarom druk om alle kleding in zuurvrije dozen op te slaan. Als andere vrijwilligers bezig zijn met het inrichten van een nieuwe expositie krijg ik veel vragen. Een groot deel van mijn tijd besteed ik dan ook aan het uitzoeken van zaken. Alles wat we in het museum vertellen moet natuurlijk wel kloppen.
Waarom ben jij vrijwilliger bij De Meestoof?
Als kind was ik al in geschiedenis geïnteresseerd. Oude kleding, oude gewoontes; ik vond het allemaal heel fascinerend.
Kost vrijwilligerswerk veel tijd?
Je bepaalt zelf hoeveel tijd je er mee kwijt bent. Meestal ben ik elke woensdag op het museum, maar als ik niet kan dan kan ik niet. Er wordt als vrijwilliger op je gerekend, maar als je niet kunt is dat natuurlijk geen probleem.
Ik zou iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. Het is echt een verrijking voor je leven. Elke keer leer ik weer nieuwe dingen en nieuwe mensen. De onderlinge sfeer tussen de vrijwilligers is heel goed, als ik met vragen zit is er altijd wel iemand die me wil helpen. Van de bezoekers hoor ik ook vaak dingen die ik nog niet wist. Die reacties zijn heel leuk.
Harry de Rond
Hoe lang ben jij al vrijwilliger bij De Meestoof?
Ik ben sinds september 2018 vrijwilliger bij De Meestoof. Ik bezocht in de vakantie zelf dit mooie museum en toen bleek dat men nog een smid zocht.
Wat is jouw rol?
In de ambachtenschuur op het museumterrein laat ik voor het oog van de bezoekers de tijd van de dorpssmid herbeleven.
Waarom ben jij vrijwilliger bij De Meestoof?
Lang geleden ging ik met mijn vader naar de smid in Hoeven. Daar zag ik de smid aan het werk. Hoe hij met zijn grote dikke armen de hamer vasthield en in de andere hand een ploegijzer om dit uit te gaan smeden. De grote klappen op het ploegijzer en de vonken boeiden mij enorm. Als klein mannetje dacht ik ‘dat wil ik later ook gaan doen’. Voor mijn beroep ben ik nooit aan smeden toegekomen, maar toen deed de kans zich voor in De Meestoof. Deze kans heb ik dan ook met beide handen aangegrepen.
Kost vrijwilligerswerk veel tijd?
Dat valt mee. Ik ben op het museum aanwezig wanneer het mij uitkomt, denk aan speciale evenementen, zoals de braderie.
De sfeer onder de vrijwilligers is heel goed, vriendelijk en gemoedelijk. Ik vind het mooi dat je zelf de keuze kan maken wat je rol is. Hierdoor wordt het museum nooit saai. Ook de reacties van de bezoekers zijn leuk om te zien. Als zij met een blij gevoel en een glimlach vertrekken geeft mij dat een fijn gevoel. Prachtig dat ik hier mijn jongensdroom als smid kan verwezenlijken!
Marja Numan
Hoe lang ben jij al vrijwilliger bij De Meestoof?
Ik ben in 2006 begonnen als vrijwilliger.
Wat is jouw rol?
Ik ben vliegende keep. In eerste instantie ben ik verantwoordelijk voor het bijhouden van de registratie. Alle stukken die aan de collectie worden toegevoegd of in ons archief terechtkomen voer ik in ons digitale register in. Het is belangrijk dat dat op orde blijft, want zo blijven we geregistreerd museum in het Museumregister Nederland.
Mijn werkzaamheden zijn langzamerhand uitgebreid. Zo geef ik rondleidingen, ben actief als gastvrouw en als het nodig is schenk ik koffie. Voor tentoonstellingen maak ik kaartjes met daarop een beschrijving van wat er te zien is.
Als ik in andere musea of een winkel ben kijk ik altijd goed om me heen. Zie ik dingen die we op De Meestoof ook kunnen gebruiken? Je neemt overal tips mee hoe je je verhaal zo goed mogelijk aan mensen kunt overbrengen.
Waarom ben jij vrijwilliger bij De Meestoof?
In het begin wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, maar toen ik erin groeide kwam ik erachter dat dit werk helemaal bij mij past. Ik vind het geweldig! Geschiedenis en weetjes over de streek, zoals dialecten heb ik altijd al interessant gevonden. Vroeger was ik actief in het onderwijs. Het geven van rondleidingen is daar wel een beetje mee te vergelijken. Ook dan ben je bezig met kennisoverdracht.
Kost vrijwilligerswerk veel tijd?
Ik ben zo’n drie dagen per week aanwezig. In de winter is dat ietsje minder, maar ook dan gaat het registratiewerk door. In januari is er altijd genoeg te doen aan de nieuwe tentoonstelling die in april begint. We hoeven ons dan echt niet te vervelen.
De vrijwilligers onder elkaar gaan heel fijn met elkaar om en zijn erg betrokken. Je leeft met elkaar mee en gaat er met elkaar voor. De saamhorigheid is groot. Soms moet je wel oppassen dat je niet te ver doordraaft. Je kunt wel bezig blijven met een bepaald onderwerp, maar soms moet je afstand nemen.
Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis van Tholen bewaard blijft. Het verleden heeft invloed op het leven van nu, dus het is belangrijk om je regionale roots te kennen. Daar werk ik graag aan mee!