Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 9:19Sorry, wij zijn nu gesloten

Maak kennis met de Thoolse streekdracht

Op Tholen werd tot 75 jaar geleden de Thoolse dracht gedragen. De Stichting Streekdracht Tholen houdt de herinnering aan de kleding en gebruiken van onze (over)grootouders levend. Wij vertellen jou graag – gestoken in dracht – meer over de historie van o.a. het kleurrijke herenhemd, de plooitjes in het vrouwenjak, de invloed van de landbouw op de kleding, het opzetten van de ‘zondagse musse’ enz. Denk ook aan de zondagse kleding voor boeren en burgers, de rouwdracht en het daagse werkgoed.

Thoolse pracht

In de jaren 60 overleed op Tholen de laatste vrouw die nog ‘mee de zondagse musse’ naar de kerk ging. Daarmee verdween een rijke historie uit het straatbeeld. De Thoolse dracht was van oorsprong heel kleurrijk. Sommige stoffen en sieraden kwamen van ver buiten het eiland: de met de hand gekloste kant voor de mutsen afkomstig uit Beveren, granaten voor de zondagse sieraden uit Bohemen en stof voor de onderrokken via schippersvrouwen uit Noord-Frankrijk. Door onder andere de neergang van de meekrapteelt en een soberder geloof werd de kleding meer ingetogen. Wat kenmerkend bleef voor de Thoolse dracht is de sluiermuts. Een lange tulen muts met een schitterende kanten rand van bloemen en ‘opgemaakt’ met gouden krullen, wisselbellen en rijkbewerkte mutsenspelden.

Wil je eens van dichtbij kennismaken met deze rijke historie?

De Stichting Streekdracht Tholen verzorgt op verzoek optredens voor ouderen – een feest van herkenning! -, schoolkinderen en andere geïnteresseerden. Ook geven we met onze aanwezigheid een historisch tintje aan bijvoorbeeld de jaarlijkse kerkdienst in het Thools en het jaarlijkse Thools Dictee.

Voor informatie kun je contact opnemen met Han Moerland van Stichting Streekdracht Tholen. Ook als jij nog kleding of mutsen heeft komen wij graag met jou in contact. Samen met Streekmuseum De Meestoof en jou houden wij de prachtige Thoolse dracht graag in stand voor volgende generaties.

Stichting Streekdracht Tholen
Han Moerland
j.p.moerland@moerlandbv.nl
Tel. 06-53720236
www.stichtingstreekdrachttholen.nl