Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is vrijdag 18:38Sorry, wij zijn nu gesloten

Wisselexpositie 2018 ‘Gloeiende Glazuren’

T/m eind oktober brengen wij een expositie over het werk van kunstenaar Chris Lanooy. Lanooy is in 1881 geboren in Sint-Annaland. De expositie toont een overzicht van het werk van de kunstenaar, zoals keramiek, glaskunst en schilderijen. Ook vertelt de expositie over de belangrijke rol die de internationaal bekende keramist en glaskunstenaar heeft gespeeld op het gebied van keramische technieken met experimentele glazuren die hun oorsprong vinden in Oost-Aziatische landen. 

expositie tholen sint-annaland meestoof ‘Gloeiende Glazuren’ in streekmuseum De Meestoof

De geboren Stallander was één van de belangrijkste keramisten van zijn tijd met internationale bekendheid. Hij ontwikkelde experimentele glazuren, die tot op de huidige dag nog worden toegepast. De expositie toont:

  • Keramiek van plateelfabrieken Rozenburg, Purmerend  en de Zuid-Holland
  • Experimenten met Aziatische glazuren in Lanooy’s werkplaats. Internationale doorbraak met exposities in New York, Brussel en Amsterdam
  • Volledige ontplooiing in Epe met paddenstoelenborden en abstract sieraardewerk. Export naar Amerika
  • Zijn glazuurlaboratorium, toonkamer en oven met het oorspronkelijke interieur
  • Werk in de traditie van Lanooy door Frans Slot, Paul Hobbel, Hein Andrée en Lea Halpern. Met de moderne keramisten Hans van Riessen en Laurens Goldewijk. Stukken uit de collectie Six, Amsterdam (van boek Geert Mak)
  • Lanooy Glaswerk uit Leerdam, schilderijen, tekeningen en ontwerpen

Als dank voor onze inspanningen heeft een kleindochter van Lanooy belangrijke stukken uit de nalatenschap aan streekmuseum De Meestoof geschonken. Daarnaast zijn diverse stukken uit het Nationaal Glasmuseum in Leerdam te zien.

De expositie is samengesteld door Willem Heijbroek uit Tholen. Aansluitend bij de expositie stelde Heijbroek een begeleidende boekje op. Het boekje is te koop in onze museumwinkel.

Watersnoodexpositie

Tegelijkertijd met de Lanooy-expositie is er een expositie met unieke foto’s en filmbeelden in het kader van de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp te zien.