Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 11:27Sorry, wij zijn nu gesloten

Tentoonstelling Tholen 75 jaar geleden bevrijd

In 2019 brengt Streekmuseum De Meestoof een grote tentoonstelling om 75 jaar bevrijding te herdenken. Een voorproefje hiervan is in de laatste weken van december in het Thoolse stadhuis te zien. Naast bijzondere prenten en aquarellen zijn diverse unieke filmbeelden van de bevrijding van Tholen te zien.

Ter voorbereiding op de tentoonstelling zijn contacten gelegd met particuliere verzamelaars, het gemeentearchief en musea in de regio. De prenten en aquarellen zijn gemaakt door kunstenaars die in het Canadese leger waren ingelijfd en de verrichtingen van het leger vast hebben gelegd. Kunstenaar Ogilvie was één van hen. Hij legde vast hoe de eerste Canadese verkenningseenheid doorstootte naar Tholen.

De prenten die Ogilvie van deze en andere gebeurtenissen maakte zijn in bezit van het Canadian War Museum in Canada. Op ons verzoek heeft het museum de gedigitaliseerde prenten met hoge resolutie aan ons museum beschikbaar gesteld.

De Thoolse fotograaf en filmer Willem Cornelissen heeft de Thoolse bevrijding op film vastgelegd. Deze unieke filmbeelden zijn door de gemeente Tholen gerestaureerd en daardoor van zeer goede kwaliteit. Ze laten niet alleen de bevrijding, maar ook de gedwongen evacuatie (met uitzondering van de bevolking van de stad Tholen) en daarop volgende inundatie zien. Samen met Sint Philipsland vormt het eiland Tholen een grote waterplas. Tholen, omgeven door een nooddijk, diende als toevluchtsoord.

Data en openingstijden

De expositie in het oude stadhuis van Tholen is te bezoeken op de volgende data:

  • 19 t/m 22 december van 14.00-16.30 uur
  • Zaterdag 23 december van 11.00-15.30 uur
  • 27-29 december van 14.00-16.30 uur
  • Zaterdag 30 december van 11.00-15.30 uur

De toegang is vrij. Een bijdrage aan De Meestoof is uiteraard welkom.