Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is dinsdag 9:25Sorry, wij zijn nu gesloten

Nieuw: meekrap in metalen vorm

Het museum is een kunstwerk rijker. Op de algemene ledenvergadering van 16 mei werd voorzitter Han Moerland van De Meestoof verrast met een bijzonder cadeau. Een object, voorstellende de meekrap, van oud-Smerdiekenaar Sjaak Jasperse, gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het museum.

Jasperse kon er zelf niet bij aanwezig zijn. Vrijwilligster Wil Nelisse had het in een doos meegebracht zodat Moerland het uit kon pakken.

Het object is vormgegeven met verschillende metalen. Dat is kenmerkend voor het werk van Jasperse die zichzelf omschrijft als ambachtsman. Hij dreef als een volleerd smid uit groen gekleurde messing de blaadjes van de meekrapplant. Als blikvanger tegen een roestvaststalen schijf, die ooit nog is gemaakt door zijn toenmalige docent H. de Wit van de lts in Sint-Maartensdijk.

Ook het eiland Tholen ontbreekt niet. Uitgevoerd in titaan met alle woonkernen in klinknagels. De grootste is Sint-Annaland, daar waar het museum is gevestigd. Wie goed kijkt ontdekt ook de echte meekrapwortel en die is door de maker in een koper/witmetalen schaaltje gezet.

In de ronde messing plaat heeft hij tekst ‘afgehamerd’ met Celtic cijfer- en lettertype. Elk onderdeel heeft zijn eigen bewerking gekregen en toont het vakmanschap van de in Terneuzen wonende Jasperse. Het unieke object heeft een plek gekregen in een van de vitrines van de vaste collectie over de meekrapteelt die voor onze streek zo belangrijk is geweest.

Op dezelfde bijeenkomst werd vrijwilliger Leen Breure uit Sint-Maartensdijk verrast met een penning van Jasperse. Getiteld Meester Meekrap. Breure geldt al decennia lang als de kenner van de meekrapteelt. Op deze manier heeft Jasperse Breure, willen eren. Breure (90) was stomverbaasd toen hij de penning overhandigd kreeg. Ook op deze penning, met een voorzijde en een keerzijde, paste Jasperse verschillende metalen en technieken toe.

Leen Breure en Han Moerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *