Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is donderdag 13:30Sorry, wij zijn nu gesloten

Poolse bezoekers leren Aap-noot-mies

Ontvangst in de schoolklas.

Aap, noot, mies. De Poolse scholieren oefenden woensdag 29 mei het Nederlands in de schoolklas van het museum. Aan de hand van de leesmethode van meer dan honderd jaar geleden probeerden zij en hun docenten zich de Nederlandse woorden en klanken in korte tijd eigen te maken. De woorden gijs en schapen waren het lastigst voor de bezoekers uit Iława, de gemeente in Polen waarmee de gemeente Tholen sinds 1994 een stedenband heeft.

Het bezoek aan De Meestoof was een van de onderdelen voor de veertien Poolse en veertien scholieren van het Calvijn College in Tholen. De Poolse leerlingen, tussen de twaalf en veertien jaar oud, volgen tot hun 15de jaar het primair onderwijs en spreken een redelijk woordje Engels. Ze verbleven een week in gastgezinnen.

Ze werden met de schoolbel ontvangen in de klas door vrijwilliger Arie de Viet die in het kort iets over de geschiedenis van het museum vertelde, maar al snel overging tot klassikaal onderwijs. Na het lesje werd de groep gesplitst. Vrijwilliger Hans Hartog begeleidde een groepje naar de Ambachtenschuur en de Noorse geschenkwoning, de andere bezochten de foto-expositie in de Opkamer, een deel van de wisseltentoonstelling Groeten Uit en de Schatkamers (op zolder).    

Het oude telefoontoestel met draaischijf en hoorn trekt veel belangstelling

Voordat ze vertrokken schreven ze een ansichtkaart naar hun familie of vrienden in Polen. Met echte Meestoofzegels.  

Aan de balie schrijven de leerlingen en hun docenten een ansichtkaart naar familie in Polen
Klaar om op de fiets naar de haven van Sint-Annaland te gaan.

Recommended Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *