Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 1:40Sorry, wij zijn nu gesloten

Weekend van de Wetenschap

Streekmuseum De Meestoof organiseert 29 & 30 september + 1 oktober verschillende activiteiten in de kader van het landelijke Weekend van de Wetenschap.

Donderdag 29 september:
restauratie schilderijOp donderdag 29 september staat een lezing over restauratie van schilderijen op het programma. Omdat Chris Lanooy, pottenbakker, glaskunstenaar en schilder, in de smidse in Sint-Annaland geboren is, ligt het voor de hand dat De Meestoof zich voor zijn werk interesseert. In de loop van de tijd hebben we een grote collectie van zijn werk opgebouwd, waaronder ook een aantal schilderijen. De meest recente aanwinst heeft jarenlang niet opgehangen, verzamelde stof en raakte beschadigd.

Om het schilderij toonbaar te maken en op zaal te kunnen tonen werd tot restauratie besloten. Beatrix Laanen, restaurateur, heeft dit werk voor ons geklaard. In de lezing laat ze zien hoe zo’n restauratie aangepakt wordt. Verflaag consolideren, spieraam verwijderen en aanpassen. Gaatjes in het doek dichten. Doek opnieuw opspannen. Verflaag reinigen en retouches inschilderen. En het hele proces documenteren. De foto’s in het restauratieverslag zijn verhelderend! Het schilderij is net terug in het museum en zal volgend seizoen in de tentoonstelling opgenomen worden.

Vrijdag 30 september:
80 jaar oorlogOp vrijdag 30 september houdt Joost van den Berge een lezing over de Tachtigjarige Oorlog op en rond Tholen, Sint Philipsland en Bergen op Zoom. Deze lezing is een aanvulling en verdieping bij de tentoonstelling die dit seizoen in het museum te zien is. Als student bouwkunde aan de T.U in Delft deed Joost onderzoek naar de Linie van de Eendracht en de verdedigingswerken rond Bergen op Zoom. De Linie van de Eendracht was een van de oudste verdedigingslinies van Nederland. Het doel van de Linie was het beschermen van de scheepvaart over de Eendracht en het verdedigen van Zeeland, in het bijzonder Tholen, tegen een aanval van Spaanse troepen vanuit Noord-Brabant.

Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog is er de dreiging van een Spaanse aanval op de opstandige Zeeuwse steden en de regio rond Bergen op Zoom. Zo wordt in 1582 Steenbergen bezet door de Spanjaarden en wordt in 1588 de stad Bergen op Zoom belegerd door Parma. Ook wordt herhaaldelijk gepoogd het eiland Tholen te bezetten. Er worden zeeslagen geleverd, schansen en redoutes aangelegd. Bouwmeester David van Orliens werd door de Staten van Zeeland belast met de bouw. Later, in 1712 braken de Fransen door de Linie en plunderden Tholen. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd de Linie weer gebruikt en na de capitulatie in mei 1940 opgeheven.

Zaterdag 1 oktober:
biologie lesOp zaterdag 1 oktober wordt door bioloog Louis Sauter een les gegeven in het oude schoollokaal. In deze les gebruikt hij modellen, tekeningen en schoolplaten die populair waren in een tijd dat  microscopen te duur waren voor klassikaal gebruik en foto’s, films en beamers er nog niet aan te pas kwamen. Vooral de “Brendels” zijn bijzonder.  Rond het midden van de 19e eeuw begonnen vader en zoon Brendel in hun atelier in Breslau van hout, gips, textiel en papier-mache botanische modellen te maken. 

Deze modellen waren groot, wel 20 tot 40 cm. en konden vaak uit elkaar gehaald worden. Tamelijk goedkoop te produceren werden ze populair als onderwijsmateriaal. De firma Brendel bleef bestaan tot 1927. Maar niet alleen 3-dimensionale modellen waren populair. Ook platen van koeien en paarden die uit verschillende afneembare lagen bestaan en waar je van de hele koe naar een geraamte gaat. En tekeningen van planten, bloemen en dieren, bewonderenswaardig nauwkeurig. In onze ogen geen lesmateriaal maar kunstwerkjes. En tot slot, voor de onoplettende leerling, de wandplaten uit onze “ouderwetse” schoollokalen. “In sloot en plas” herinneren we ons nog wel allemaal.

Alle lezingen zijn op vertoon van een toegangskaartje gratis bij te wonen. Alle lezingen beginnen om 14.00 uur. Aanmelden kan t/m 28 september via demeestoof@zeelandnet.nl of telefonisch via 06-22826192.