Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zondag 19:31Sorry, wij zijn nu gesloten

B & W vergaderen in De Meestoof

Het is uitzonderlijk, maar dinsdagmorgen 2 april vergaderde het Thoolse college van burgemeester en wethouders in het atrium van De Meestoof. Twee uur lang was het streekmuseum in Sint-Annaland deel van het bestuurlijke hart van de gemeente Tholen. Museummanager Piet van Dijke had de koffie klaar en zorgde ook voor een appelpuntje. Een primeur voor het museum.

Burgemeester en wethouders vergaderen in het atrium van De Meestoof, v.l.n.r gemeentesecretaris Jan Fraanje, wethouder Peter Hoek, burgemeester Marleen Sijbers, wethouder Hilde Moerland, wethouder Corniel van Leeuwen en Piet van Dijke van De Meestoof.

Voor de nieuwe wethouder Hilde Moerland (cultuur) en wethouder Corniel van Leeuwen uit Sint-Annaland was het een thuiswedstrijd. Ze konden te voet of met de fiets komen. En voor wethouder Peter Hoek (cultureel erfgoed) uit Sint Philipsland was het ook naast de deur. Hoek kan vanaf de haven in Sint-Annaland zijn huis aan de overkant van de Krabbenkreek zien, zei hij.

Burgemeester Marleen Sijbers vertelde dat het bezoek past in het streven om regelmatig bedrijfsbezoeken af te leggen. Dat voor het museum gekozen is had ook te maken met het feit dat wethouder Corniel van Leeuwen recent vader was geworden, zei ze. En hij dus voor de wekelijkse vergadering op het dorp kon blijven, dichtbij huis.

Van Dijke werd enige weken geleden verrast door het telefoontje van het bestuurssecretariaat met het verzoek om B & W in De Meestoof te laten beraadslagen. Omdat het een besloten vergadering betreft, had hij de vrijwilligers die nog bezig zijn met de inrichting van de nieuwe expositie Groeten uit…., gevraagd die ochtend niet naar het museum te komen. Hij deed dan ook de deur op slot en trok zichzelf terug in zijn kantoor. Corniel van Leeuwen maakte nog een grapje over de tentoonstelling die over communiceren gaat voordat e-mail en sociale media gemeengoed werden: ‘We worden toch niet afgeluisterd?’

Dat er hier vergaderd wordt door gemeentebestuurders is op zich ook weer niet zo vreemd. Het museum was vanaf 1941 tot 1971 tenslotte het gemeentehuis van Sint-Annaland. De laatste keer dat er door een college van b. en w. is vergaderd is eind juni 1971 geweest. Op 1 juli van dat jaar was de gemeentelijke herindeling een feit en vonden de wekelijkse bijeenkomsten voortaan in het gemeentehuis van Sint-Maartensdijk plaats.

Twee uur lang maakt De Meestoof deel uit van het bestuurlijk hart van de gemeente.

Na afloop bedankte de burgemeester Van Dijke voor de gastvrijheid. De museummanager gaf de gasten een prentbriefkaart met Groeten uit Museum de Meestoof die ze zelf kunnen versturen om familie, vrienden en bekenden te wijzen op de bijzondere expositie die aanstaande zaterdag vanaf twee uur voor het publiek te zien is.

Recommended Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *