Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is zaterdag 17:45Sorry, wij zijn nu gesloten

De parels van Susanne

Parels hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op mensen. Een echte parel is kostbaar, spreekt tot de verbeelding, staat symbool voor luxe, rijkdom en macht. Slechts 1 op de 1000 oesters bevat een parel. Om aan de toenemende vraag te voldoen worden er ook parels gekweekt, gecultiveerd. De parels van Susanne Langendam, die ze gebruikt en verkoopt in de museumshop, behoren thuis in de laatste categorie.

Susanne Langendam

Als vrijwilliger beheert ze de winkel en verkoopt er allerlei artikelen. Een breed assortiment met souvenirs waar bezoekers een keuze uit kunnen maken: sieraden, lepeltjes, scheepsmodelletjes, kettinkjes, vingerhoedjes, slabbetjes, boekjes, sleutelhangers, mosterd, drop, thee. Teveel om op te noemen, maar altijd met een link naar Zeeland.

Bijzonder is dat Susanne ook zelf souvenirs maakt voor de museumshop: oesterschelpen met een parel of een Zeeuws knopje erin verwerkt. Ze krijgt de oesterschelpen uit de Thoolse horeca. Ze zijn dus al leeggegeten en daarna zelfs door een vaatwasser in het restaurant gegaan voordat Susanne ze in handen krijgt. Zo nodig maakt zij ze nog verder schoon en lakt ze met parelmoerverf. De oesterschelpen gaan er van glanzen. Na het drogen versiert ze de randjes met zilver- of goudverf waardoor de schelp er vanzelf ook luxer uit begint te zien. Als laatste voegt Susanne een of meerdere parels toe. De parels op de juiste plek te plakken is een secuur werkje dat geduld en nauwkeurigheid vereist. Zo lukt het haar om de oester en de parel (weer) samen te brengen. Een eigengemaakt kleinood als souvenir uit De Meestoof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *