Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is dinsdag 0:31Sorry, wij zijn nu gesloten

Doortrappen en doortrappers

De elektrische fiets en de racefiets. Daar ging het onlangs om in en rond De Meestoof. De gemeente nodigde samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid ouderen uit om deel te nemen aan het programma Doortrappen. Doel is hen bewust te maken van het belang van lang en gezond fietsen. Deskundigen hielpen ze op weg, in theorie en in de praktijk.

In de loop van de ochtend kregen ze gezelschap van leden van Club ’48, een groep oud-(prof)wielrenners. Club ’48 verwijst naar het jaar 1948 toen Gerrit Schulte in het Olympisch Stadion in Amsterdam de wereldtitel wist te winnen op het onderdeel achtervolging op de Italiaan Fausto Coppi. Er kwam een Gerrit Schulte-bokaal die jaarlijks aan de beste renner moest worden uitgereikt. Dat wordt nog elk jaar gedaan. Oud-wereldkampioene Tineke Fopma is vrijwilliger in het museum en nodigde haar clubgenoten uit voor het jaarlijkse treffen, dat aansloot op het programma Doortrappen.

Tineke had gevraagd of de renners van weleer een voorwerp mee wilden brengen en daar iets over wilden vertellen aan de hand van vragen van journalist en vrijwilliger Arie de Viet. Zo bracht Piet van Katwijk (winnaar van etappes in de Ronde van Zwitserland, van België en de Acht van Chaam) de Gerrit Schultebokaal mee.  Met de namen erin gegrafeerd van onder andere Joop Zoetemelk, Jan Jansen en Tom Dumoulin.

En liet Gré Kneteman-Donkers die actief was toen ook de zussen Bella en Keetie Hage uit Sint-Maartensdijk in eind jaren zestig en zeventig furore maakten, een gebreid onderhemd zien. Dat had ze gemaakt voor haar man Gerrie Kneteman toen hij in de Tour de France reed. Gré breidde er ook een band met de regenboogkleuren in omdat Gerrie in 1978 wereldkampioen was geworden. Dat waren andere tijden, maar ze pasten als verhaal in het museum. Ze kon als dochter van een slager, smakelijk vertellen over het koersen in Frankrijk waar ze in een restaurant Tripes de Calvados kon kiezen, varkenspens in een sausje.

Tineke Fopma had het rugnummer 41 ingelijst, het nummer waarmee ze in 1975 wereldkampioen werd en van haar leeftijd toen ze 30 jaar geleden in Tholen kwam wonen. Ook de ouderen die deelnamen aan Doortrappen genoten van de anekdotes uit het wielerverleden van de gasten, de doortrappers die de versnelling van hun fiets nu een tandje lager zetten.

’s Middags ging ieders zijn weegs. De ouderen stapten samen op hun e-bike voor een rondje rond het dorp, de oud-wielrenners kozen voor een deel de Keetie van Oosten-Hage fietsroute over het eiland.

Het bronzen beeld van Adri van Houwelingen, nummer 41 van Tineke Fopma, het gebreide onderhemd van Gerrie Kneteman en de Gerrit Schulte-bokaal, v.l.n.r.
Op de bokaal staan de namen van Joop Zoetemelk en Jan Jansen.

Recommended Posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *