Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is donderdag 13:21Sorry, wij zijn nu gesloten

Achter de schermen

Het museum is sinds 1 april weer open, maar achter de schermen gaat het werk aan de collectie gewoon door. Onzichtbaar voor de bezoekers worden bijna wekelijks voorwerpen geregistreerd. Het gaat om objecten die geschonken zijn door particulieren of aangekocht zijn door het museum. Het is een nauwkeurig en tijdrovend werk en wordt gedaan door een groepje vrijwilligers. Ze noemen zich de registratiegroep en maken onderdeel uit van de ‘afdeling’ Collectie die door Tineke Fopma gecoördineerd wordt..

Zo beschrijft Maggy Kühne elk voorwerp, Tanja van den Berg zit steeds klaar met een meetlat om de voorwerpen te meten en te nummeren. En te zorgen dat ze op de juiste plaats (in een van de depots) worden bewaard. Van lang niet alle voorwerpen is bekend hoe ze heten of waar ze voor gebruikt werden. Miranda Schipper gaat dan op zoek naar de naam van het object. Op internet of via de naslagwerken uit de bibliotheek van het museum.

Zo gaan er honderden voorwerpen door hun handen. Keramiek, poppen, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, gereedschap. Van een toverlantaarn tot een antieke raamspuit. Te veel om op te noemen. Elke keer weer staan ze voor verrassingen, maar dat maakt het zoeken en registreren ook weer aantrekkelijk. ‘De achtergronden van een voorwerp maakt het juist zo interessant,’ zegt Maggy.   

Na het uitzoeken, nummeren en beschrijven is het nog niet gedaan. Alle objecten worden daarna gefotografeerd door Jan Duine en Ada Vogelaar, leden van F.O.ThO. fotoclub Tholen. Alle gegevens van elk object plus de foto, moeten daarna nog ingevoerd worden in de speciaal bestand in de computer. Daar gaan weer andere vrijwilligers mee aan de slag; Marja Numan en Esther Schrijver zorgen ervoor dat alle gegevens veilig worden opgeslagen zodat ze ook makkelijk weer terug te vinden zijn.  

Miranda Schipper, Tanja van den Berg en Maggy Kühne, v.l.n.r.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *