Bierensstraat 6, 4697GE Sint-Annaland
Het is dinsdag 8:44Sorry, wij zijn nu gesloten

Op waarde geschat in De Meestoof

De taxatiedag van kunst en antiek heeft zaterdag 14 oktober 118 bezoekers naar ons museum gebracht. Ze konden vanaf twaalf uur maximaal drie voorwerpen laten zien aan de twee specialisten, Henri van Maanen en Peter Andeweg. Maar rond elf uur meldden zich al de eerste bezoekers.

Cees van Broekhoven heette iedereen welkom. ,,Wie gaat er straks als miljonair naar huis en wie kan zijn spullen op het Tuttelhoekje (de voormalige stortplaats bij Scherpenisse) brengen’’?

Er kwam van alles op tafel: vazen, schalen, zilveren lepeltjes, potten, schilderijen, sieraden, boeken, Statenbijbels met zilver beslag, speelgoed, kleding, juwelen, meubels en bodemvondsten.

Bijzondere objecten waren een litho van de graficus Escher, een draagbaar grammofoontje en een speeldoos. Er waren ook spullen die niets waard waren. Of alleen een persoonlijke waarde bezaten voor de eigenaar, sterk verbonden aan zijn of haar jeugd. Eén object kon niemand, bezoekers en taxateurs, thuisbrengen.

Van Maanen en Andeweg namen er de tijd voor. Ze legden met veel kennis van zaken uit wat er bekend was van een object, schatten de waarde in, gaven advies voor verder onderzoek. 

Bij binnenkomst kregen de bezoekers een nummertje. Dat werd afgeroepen als ze aan de beurt waren. De belangstelling was zo groot dat de wachttijd opliep tot twee uur. Sommige bezoekers konden niet zo lang wachten en vertrokken teleurgesteld. De meeste bleven en dronken koffie en raakten aan de praat met de andere bezoekers. Een aantal mensen bracht meer dan drie objecten mee. De taxateurs zouden tot vier uur blijven, maar de laatste bezoekers gingen pas na vijven weg nadat hùn spullen op waarde waren geschat. Of het wat waard was? In ieder geval waren ze een ervaring rijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *